Håll dig mentalt skärpt med bingo!

Bingo räknas som ett tidsfördriv och ett nöje med pengar involverade. Vid en hastig anblick kan väl detta ses som korrekt, men bingo är faktiskt mycket mer än så. Bingo har mängder av element som gör att man kan träna upp sin mentala skärpa samtidigt som man odlar sina sociala förmågor. Läs vidare så ser du vilka fördelar du kan få genom att spela bingo, förutom chansen att vinna pengar!

Stärkt minne och förmåga att se mönster

De flesta av bingons fördelar för sinnet och minnet erhåller du främst när du spelar bingo i en bingohall, men du har alla möjligheter att skärpa ditt minne och din förmåga att se mönster även när du spelar bingo på nätet. I det följande är det dock bingo i en bingohall vi fokuserar på.

Att minnet skärps när du spelar bingo beror på att din hjärna automatiskt skannar av varje bingobricka direkt när du ser den framför dig. Det är en naturlig sak för hjärnan att göra. Den primära anledningen till att du spelar bingo är ju för att du vill vinna pengar. Din hjärna ser då automatiskt till att du optimerar dina chanser. När hjärnan skannar av bingobrickan skapas en mental bild. Det är genom den mentala bilden du sedan identifierar de uppropade numren på din bricka. Om du är en komplett nybörjare på bingo kommer du givetvis att famla i mörkret i början och behöva leta efter numren, men efter ett tag vet du undermedvetet exakt var numren befinner sig. Det finns undersökningar som visar att många personer som har spelat bingo under lång tid kan memorera ett stort antal bingobrickor på samma gång. Vissa rutinerade spelare kan faktiskt spela upp mot 100 bingobrickor samtidigt!

Ju mer erfarenhet av bingo du får, desto bättre blir du också på att se mönster. När du fyller i dina bingobrickor uppstår efter hand ett mönster. Det kanske saknas ett nummer här och två nummer där. Din hjärna identifierar då blixtsnabbt vilka nummer det handlar om, och sparar dessa i minnesbanken. Direkt när dessa nummer sedan ropas upp kompletterar hjärnan det mönster som den har präntat in.

Den sociala biten

En av bingons stora fördelar är att konkurrenssituationen med de andra spelarna är så liten. Visst, alla spelare vill ju vinna, men eftersom det är slumpen som avgör vem som går hem med vinstpotten, så behöver man varken tjuvhålla på sina brickor eller avskärma sig från de andra spelarna. Bingo är ett socialt spel, i vilket du har alla möjligheter att språka med dina medspelare. Den sociala faktorn är en stor anledning till varför många äldre tycker om att spela bingo. Det är också bevisat att kontinuerliga sociala kontakter leder till att hjärnan håller sig skärpt, vilket kan motverka tillstånd som demens, Alzheimers sjukdom, med mera.

Publicerat: 2012-10-01

Casino spel bingo online

Sök bland tidigare publicerade nyheter

 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 •