Lätta och svåra jackpottar på bingo

Om du har provat på att spela bingo på nätet förut vet du att de flesta bingospel har någon form av jackpott. Det är helt enkelt ett sätt för bingosidorna att öka intresset för spelen.

En jackpottvinst på bingospel kan uppgå till mellan några hundralappar och flera miljoner. Hur kommer då det sig? Jo, en del jackpottar är fasta medan en del är progressiva. För de senare fylls jackpottsumman på med några procent av varje lagd insats. Jackpotten växer alltså hela tiden tills dess att den slår ut och en lycklig vinnare kammar hem storkovan. Det finns egentligen ingen gräns för hur stor en progressiv jackpott kan bli.

Hur är det då med vinstchanserna? Går det att tala om lätta och svåra jackpottar? Bingosidorna själva gör gärna det, men det är bara delvis korrekt. Läs vidare så får du allt du behöver veta om lätta och svåra jackpottar.

Svårigheten avgörs av antalet spelare…
I alla spel om pengar där flera spelare kämpar om en pott är det givetvis så att det är antalet spelare som främst avgör hur stora vinstchanser du har. Om du kämpar mot några enstaka andra spelare har du ju en större vinstchans än om du spelar mot hundratals andra. Så, en “lätt” jackpott är i det här sammanhanget alltså en jackpott som inte särskilt många spelare kämpar om.

Emellertid måste du ju uppfylla själva kravet för att vinna jackpotten, och det är en helt annan historia. Det går alltså inte enbart att kika på antalet konkurrerande spelare.

… och inom hur många bollar jackpotten ska vinnas
För att en jackpott ska anses vara “lätt” krävs också att det rent sannolikhetsmässigt är en smal sak att uppfylla villkoren för en vinst. Här är antalet utrop i fokus. Om vi säger att du spelar 90-bollars bingo kan man gott påstå att en jackpott som går inom 60 utrop är en lätt jackpott. Skulle den gå inom 48-50 utrop är den betydligt svårare.

En progressiv jackpott är alltid “svår”
Om det hade varit lätt att kamma hem en progressiv jackpott hade jackpottsummorna aldrig blivit särskilt höga, och om en progressiv jackpott alltid är mycket låg har den egentligen ingen funktion. Då kan bingosidorna lika gärna erbjuda fasta jackpottar. För de progressiva jackpottar som växer snabbast (Monsterjackpot på Maria Bingo är ett bra exempel) ligger jackpottgränsen på mellan 45-47 utrop (46 för Monsterjackpot).

Så här mycket kan du vinna
För lätta jackpottar, med fasta priser, vinner du sällan över 1000 kr. För svåra jackpottar, som är progressiva, kan du faktiskt vinna över miljonen om utropen är maximalt fördelaktiga för dig. Det finns inget genomsnitt för progressiva jackpottvinster, men klart är att du får en rejäl vinst.

Publicerat: 2013-09-03

Casino spel bingo online

Sök bland tidigare publicerade nyheter

 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 •